Bruksizm Tedavisi – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Bruksizm Tedavisi

Bruksizmin neden kaynağını belirlemek ve ona göre tedavi planı çizmek birincil önceliktir.

Erken teşhis edilen bruksizm vakalarında tedavi olmadan sadece basit öneriler ile diş sıkma ve diş gıcırdatma problemleri kolaylıkla çözülebilmektedir. Ancak, ağır seyreden ve hasar oluşturan bruksizm vakalarında,daha fazla diş kaybını önlemek ve çene eklem bozukluklarını tedavi edebilmek için hekim belirli ilaçlara ve terapi yöntemlerine başvurabilir.

Uyku problemi kaynaklı bruksizm vakalarında hasta uyku tıbbı uzmanına yönlendirilir. Amaç, uyku esnasında hastanın gözlemlenerek diş sıkma veya gıcırdatma probleminin altında uyku apnesi mi yoksa başka bir uyku probleminden kaynaklı mı olduğunun tespit edilmesi istenir.

Psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişen diş sıkma problemlerinde hekim hastayı bir terapiste veya danışmana yönlendirir. Stres ve anksiyete sorunu yaşayan bireylerde psikolojik tedaviler hastayı rahatlatabilmektedir. Psikolojik sorunların çözülmesiyle birlikte hastalarda diş sıkma problemleri büyük oranda azalmaktadır.

Atel veya ağız koruyucular ile diş sıkma problemlerinin önüne geçilebilmektedir. Hekim kontrolünde uygun görülmesi durumunda kullanılan bu materyaller dişlerin birbirine temas etmesini önleyerek diş sıkmanın önüne geçebilmektedir. Sert bir akrilikten ya da daha yumuşak malzemelerden yapılan bu araçlar duruma göre alt veya üst dişlerin üzerine oturtulabilir. Daha ciddi vakalarda ve aşınmanın çok olduğu durumlarda hekim restorasyonlar(dolgu) ya da hasar daha fazlaysa kron(protetik kaplamalar) ile müdahele edebilir.

Diş sıkma veya diş gıcırdatma sorunlarında ilaç tedavisi tek başına çok etkili olmayabilir. Hafif seyreden vakalarda kas gevşetici ve türevi ilaçlar iyi gelebilir. Bazı durumlarda hekim hastaya yatmadan önce kas gevşetici almasını önerebilir. Hekim hastanın stres ve bazı duygusal sorunlarla başa çıkabilmesi için kısa süreli antidepresan veya anti-anksiyete ilaçları kullanımını önerebilir. Fakat bu ilaçları hekime danışmadan almak ve kullanmak yanlıştır. Ayrıca, birey kullandığı ilaçların etkisinden dolayı bruksizmi izleniyorsa hekim kullanılan ilacı değiştirebilir ve ya dozunun azaltılmasını isteyebilir.

Dental botoks ise günümüzde en sık kullanılan yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Botoks tedavisinde, vücuda enjekte edilen bir madde(closridium botulinumden üretilen bir protein) bölgedeki kasın fonksiyonun geçici olarak azaltır veya yok eder. Bu nedenle de diş sıkma tedavisinde masseter ve temporal(çene ve şakak bölgesindeki) kasları gevşetmek için kullanılır. Kas yoğunluğu, bruksizmin boyutu, cinsiyet ve deri kalınlığı uygulanacak ilacın miktarını ve uygulama bölgesini değiştirebilir.Botoks tedavisi etkisini 2-3 gün sonra göstermeye başlar, 15. Günde maximum seviyeye ulaşır ve bu etki yaklaşık olarak 4-6 ay sürer. Botoks tedavisi ağrılı bir işlem değildir. Botoks uygulacak bölgeye cildi uyuşturan krem uygulanır ve 10 dakika beklenir. Ardından ilaç işaretlenen bölgeye enjekte edilir.

Evde bakım ve yaşam tarzı değişiklikleri ile diş sıkma alışkanlığınızı azaltabilirsiniz. Stresten uzak durmak, gece yatmadan sıcak bir duş almak, rahatlatıcı meditasyon ve spor yapmak diş sıkmanıza iyi gelebilir. Akşamları uyarıcı maddelerden kaçınmak, alkol kahve ve çay tüketimini azaltmak size yardımcı olabilir. Aynı saatte yatmak ve düzenli uyuma alışkanlığı diş sıkma probleminizin tedavisinde etkili olabilir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: