Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

0-14 yaş arası bireylerin tedavileri, pedodonti bölümünün uzmanlık alanıdır. Dolgu, kanal tedavisi, amputasyon, diş çekimi gibi yetişkinlerde de uygulanan invaziv tedavilerin yanında, çocuklarda yer tutucu, fissür örtücü ve flor tedavisi gibi girişimsel olmayan koruyucu tedavilerde uygulanmaktadır. Kapsamlı olarak inceleyecek olursak:

*Süt ve kalıcı dişlerdeki çürüklerin tedavisi

*Ağız diş bakımı ve beslenme önerileri

* Diş Çürümeden önce alınan koruyucu önlemler;  Flor uygulaması, fissür Örtücü

*Diş travmalarının tedavisi

*Kanal tedavileri

*Kötü Ağız Alışkanlıklarını (Parmak Emme, Tırnak Yeme vb) durdurmaya yönelik tedaviler

*Yer tutucular

Çocuklarda dişlenme 3 döneme ayrılır:

1) 0-6 yaş süt dişlenme dönemi:

Süt dişleri değişken olmakla birlikte, ortalama olarak 6. Ayda, ilk olarak alt ön dişlerin sürmesiyle başlar ve yine değişebilmekle beraber yaklaşık olarak 3 yaşında tamamlanır. Bu dönemde toplam 20 adet süt dişi ağız içi de sürmesini tamamlar.

2) 6-12 yaş: Karışık dişlenme dönemi:
1. Sürekli molar dişin sürmesiyle başlayan dönemdir. Aynı anda hem süt azı dişlerinin hem de kesici sürekli dişlerin ağızda görüldüğü zamandır. Zamanla süt azı dişleri yerlerini küçük azı dişlerine bırakır ve sürekli dişlenme dönemine geçiş yaparlar.

3) 12 yaş ve sonrası: Sürekli dişlenme dönemi:
Bu dönem süt dişlerinin tamamen döküldüğü ve artık sürekli dişlerin ağız içinde yerlerini aldığı dönemdir. Dişler arası denge ve kontakların oluşmaya başlar.

Süt dişleri yerine gelecek kalıcı dişler olsa bile önemli dişlerdir ve ağızda kalıcı diş sürene kadar korunması lazımdır. Erken çekilen ya da kaybedilen süt dişleri ileride sürme bozukluklarına yol açar ve ortodontik tedavi ihtiyacı doğurabilir. Alttaki kalıcı dişi rezorbe etmeden süt dişi işlemleri gerçekleştirilmelidir. Yetişkinlerde uygulanan tedavilerin(kanal tedavisi, dolgu işlemleri) yanında daha önemli olan çocuğa ağız hijyen eğitiminin doğru verilmesi ve beslenmesinin doğru bir şekilde düzenlenmesidir. Bunların yanında aile tarafından çocuğun rutin ve düzenli aralıklarla diş hekimi muayenesine götürülmesi gerekir. Hekim tarafından uygulanacak koruyucu önlemler vardır. Bunlardan en önemli ikisi flor uygulaması ve fissür örtücülerdir.

Flor, dişlerin çürümesini önleyen, yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Dişler ilk sürdükleri zaman diş minesi tam olarak oluşmadığından yeni sürmüş dişler özellikle çürüğe karşı daha dirençsizdir. Flor, diş minesini kuvvetlendirir ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Profesyonel flor uygulaması sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir. Flor uygulaması, 6 ayda bir diş hekimi tarafından uygulanmalıdır.

Kalıcı dişlerin üst yüzeylerindeki derin ve çürümeye yatkın fissürleri (olukları) kapatıp, bakterilerin buraya ulaşmasını önleyen ve böylelikle çürüğün önüne geçen akışkan bir dolgu maddesidir. Diş aşısı olarak da adlandırılabilir. Yüksek oranda koruyuculuk sağlar.
 


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: