Demans Ve Parkinson Arasındaki Farklar – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Demans Ve Parkinson Arasındaki Farklar

Demans Ve Parkinson Arasındaki Farklar

Bu bilgilendirmemize şu açıklamayla başlamalıyız. “Her Alzheimer hastası demanslıdır ama her demans hastası Alzheimer hastası değildir”.

Nörolojik hastalıkların en zorlu olarak tanımlanan rahatsızlıklarıdır.  Parkinson, beyinde dopamin üreten hücrelerin kaybı ile yaşanmaya başlanır. Bu hastalık ile vücutta titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda kasılma yaşanır.  Parkinson, adını ilk olarak 1817 yılında hastalığı tanımlayan İngiliz Doktor James Parkinson’dan almıştır.  Büyük ölçüde ileri yaşlarda görülür. Bulaşıcı değildir. Genetik ve çevresel faktörler hastalığı ortaya çıkarır.

Dopamin hücreleri  vücut hareketleri kontrol eden sinir hücreleri  tarafından salgılanan bir kimyasaldır. Beyin bölgesinde dopamin üreten hücrelerin kaybı hastalarda özellikle hareketlerde ortaya çıkar. Parkinson hastalığının erken evrelerinde, uyku bozuklukları, koku duyusu kaybı, kabızlık gibi bu hastalığa özgü olmayan belirtiler de görülebilmektedir.

Parkinson hastalığı: titreme, hareketlerde yavaşlama, denge sorunları ve düşme problemi ile gövde, bacak ve kollarda katılık görülmesiyle anlaşılır. En önemli özelliği ise belirtilerin vücudun sadece tek tarafında ortaya çıkmasıdır. Örneğin; hareket halinde tek kolun sallanması azalabilmektedir. Titremeler ise daha çok dinleme halinde olmaktadır. Hastalık ilerledikçe yüz ifadesi kullanıp yavaş konuşma görülebilir.

Parkinsonda erken tedavi çok önemlidir. Tedavi hastanın durumuna ve yaşına göre değişirdir. Parkinson hastalığında sağlıklı ve dengeli bir beslenme önerilir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenme hastayı  enerjik tutar.

Demans ise ileri evrede Alzheimer Hastalığı anlamına gelir. Bilişsel bozukluk; kişilik değişikliği ile birlikte anlamlı, kalıcı ve ilerleyici bir hafıza kaybı, davranış bozukluklarını bize anlatır.

Günlük yaşam fonksiyonlarında bağımsızlık kaybı bireysel işlevlerin  azalmasına yol açan sıkıntılı bir süreci anlatır. İleri yaş hastalığı olarak bilinen Demans ve Alzheimer, 65 yaşından sonra sürekli artar  85 yaş üzerinde ise her üç kişiden birinde görülür.

Alzheimer hastalığında, belirgin şekilde “yeni bilgileri öğrenme güçlüğü” vardır. Alzheimer hastalığı yavaş başlar, sinsi ilerler, geri dönüşümsüzdür. İlk semptom çoğu kez yeni bilgileri öğrenme yeteneğinin kaybıdır. Alzheimer hastalığının karakteristik sıkıntıları arasında hafıza, dil, problem çözme güçlükleri yaşanır.

Alzheimer hastalığı tanısını tek başına koyduracak bir test yoktur. Alzheimer hastalığı nörolojik muayene, kan testleri, zihinsel testler, beyin görüntülemesi ile algılanır. Alzheimer hastalığının erken evrelerinde tedaviye başlanması daha olumlu sonuçlar vermektedir.

 


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: