Diyabeti Tanıyalım
Diyabeti Tanıyalım
Halk arasında şeker hastalığı olarak sonuçları bilinen Diyabet, vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi veya ürettiği insülin hormonunu etkili bir şekilde kullanılamaması durumudur.
Bu sorun ömür boyu süren bir hastalıktır. Hastanın yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Özellikle karbonhidratlı besinler vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüşür. Midenin arka yüzeyindeki pankreas, insülin hormonunu üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır. Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaciğerde yağ dokusunda depolanır. Bu dengenin bozulmaması gerekir.
Diyabeti olmayan kişilerde kan şekeri açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Şayet açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyi, bu değerlerin üstünde ise diyabetin varlığını gösterir. Yemekten 2 saat sonra kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise diyabet tanısı konulur.