Genel Anestezi ile Diş Tedavileri – Central Hospital

Genel Anestezi ile Diş Tedavileri

Diş hekimi fobisi olan, diş hekimi ile kooperasyon(iletişim,uyum) kuramayan ve lokal anestezinin yetersiz kalacağı pek çok cerrahi operasyonlarda (kist oluşumları, çene kırıklıkları ve benzeri) genel anestezi uygulaması tercih edilmektedir.

Genel anestezi altında yapılacak işlemlerin, ekipman ve malzemelerin tam olduğu, anestezi doktorunun ve ekibinin bulunduğu tam donanımlı bir hastanede yapılması uygundur. Genel anestezi altında işlemlerin süresi değişiklik göstermekle beraber ortalama olarak 1-3 saat arasında gerçekleşir.

Genel Anestezi İşlemlerin Öncesi ve Sonrası

İşlemlerden bir gün önce anestezi uzmanı, diş hekiminin işlemi gerçekleştirebilmesi için hastadan hemogram, kan testleri gibi tetkikler ister. Anestezi uzmanı tetkikler sonucu ameliyat için şartları uygun görürse işlemler uygulanabilir. Hasta işlemlerden 30 dakika öncesinde odasında hazırlanır. Ameliyathaneye götürülür ve hastayı uyutma işlemlerine başlanır. Ardından belirlenen saatler içinde işlemler sonlandırılır ve anestezi uzmanı hastayı uyandıracak ilaçları uygulamaya başlar. Hasta uyandıktan sonra tekrar odasına alınır ve hekimin gözetimi altında birkaç saat boyunca izlenir. Herhangi bir sorunla karşılaşılmaz ve hasta kendini iyi hisseder ise taburcu olabilir. Toplam süreye bakacak olursak hastanın bütün işlemlerini bitirip hastaneden ayrılması yaklaşık olarak 4-5 saat arasındadır. Hasta sonrasında hekimlerin verdiği öğütlere uymalı ve işlem sonrası diş hekiminin belirlediği rutin kontrol ve muayeneleri aksatmamalıdır.

Genel anestezinin amaçları nedir?

*Ağrı hissinin önüne geçilmesi

*Stres, endişe ve korkunun azaltılması

*Cerrahi operasyonlar için yeterli kas gevşekliğinin sağlanması ve daha rahat işlem yapılması

*Hasta reflekslerinin önüne geçilmesi

Genel anestezi hangi hastalarda uygulanır?

*Hekim ile işbirliği içinde olmayan çocuklar

*Diş hekimi korkusu olan hastalar

*Çok geniş cerrahisi olan operasyonlar

*Bebekler ve küçük çocuklar

*Lokal anestezinin yetersiz kalacağı cerrahi işlemler

*Uzun sürede tamamlanacak işlemleri tek seansta bitirmek isteyen hastalar

Genel Anestezinin Avantajları

*Hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez.

*Hasta ile kooperasyon kurulmasına gerek kalmaz.

*Minimum doz ile maximum anestezik düzeye ulaşılabilir.

*Genel anestezi ilaçları, hastaya; damar veya solunum yolu ile verilmektedir. Bu iki yolda, hızlı etki etme özellikleri ile bir dakika içerisinde hastada bilinç kaybını sağlar.