Kalsiyum Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir? – Central Hospital

Kalsiyum Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?

Kalsiyum eksikliği genellikle bir dizi belirti ve semptomlarla ilişkilidir. Ancak, kalsiyum eksikliğini kesin olarak teşhis etmek için birkaç farklı yöntem kullanılabilir. İşte kalsiyum eksikliğini teşhis etmek için kullanılan bazı yaygın yöntemler:

Kan Testleri:

Kalsiyum seviyelerini belirlemek için kan testleri yapılabilir. Serum kalsiyum seviyeleri genellikle ölçülür ve normalde 8.5 ile 10.2 mg/dL arasında olmalıdır.

İdrar Testleri:

İdrar testleri, vücuttaki kalsiyumun atılıp atılmadığını değerlendirebilir. İdrar kalsiyumu seviyeleri kalsiyum metabolizmasının bir göstergesi olabilir.

Paratiroid Hormon (PTH) Testi:

Paratiroid hormonu, kalsiyum seviyelerini düzenleyen bir hormondur. Kalsiyum eksikliği durumunda, paratiroid hormon seviyeleri genellikle yükselir. Bu nedenle, PTH seviyelerini ölçmek kalsiyum eksikliğini değerlendirmek için yardımcı olabilir.

Kemik Mineral Yoğunluğu Ölçümü (DXA):

Bu yöntem, kemik yoğunluğunu değerlendirerek osteoporoz gibi kalsiyum eksikliği ile ilişkilendirilebilecek kemik sorunlarını tespit etmeye yardımcı olabilir.

Klinik Belirtiler ve Hastanın Öyküsü:

Doktor, hastanın semptomlarına, kalsiyum eksikliği risk faktörlerine ve aile öyküsüne dayanarak bir teşhis koyabilir. Semptomlar arasında kas krampları, uyuşma, karıncalanma, kas zayıflığı ve diğer nöromusküler sorunlar bulunabilir.

Bu testlerden hangilerinin yapılacağı, duruma ve belirtilere bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenir. Kalsiyum eksikliği belirti ve semptomlarından şüpheleniyorsanız, bir sağlık profesyoneli ile görüşmeli ve gerekirse uygun testleri yapmalısınız.