Meme Cerrahisi – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Meme Cerrahisi

Meme Cerrahisi

Kadınların korkulu rüyası haline gelen meme kanserlerinin dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı artmaktadır. Buna paralel olarak meme cerrahisinin de önemi büyüktür. Meme kanseri ameliyatları gelişmiş bir uzmanlık alanıdır. Ülkemizde meme cerrahları, bu konuda uzmanlaşan genel cerrahi hekimleridir.

Meme kanserinin erken evrede tanılanması tedaviyi daha kolay hale getirir. Kanserin kan ve lenf yoluyla yayılmadan önce tanı konulması küçük ölçekli kitle halinde yakalanması hastalarda tedaviyi mümkün kılar. Meme cerrahisinde memenin tamamının alınması mastektomi, bir kısmının alınması lumpektomi olarak tanımlanır. Memenin sadece bir kısmının alınmasına meme koruyucu cerrahi de denmektedir.

Meme cerrahisini yapacak hekim büyük önem taşır. Çünkü; hangi hastaya ne tür bir ameliyat yapılacağına doğru karar verilmesi gereklidir. Bu nedenle cerrahın deneyimi önemlidir.

Memedeki kanserin koltuk altı lenf bezlerine gidip gitmediğinin araştırılması için biyopsi yapılır. Koltuk altındaki lenf bezlerinin cerrahi olarak çıkartılması gibi cerrahi girişimler de vardır.

Meme koruyucu cerrahi radyoterapi (ışın tedavisi) ile birlikte yapılır.  Kanserin bulunduğu doku ile birlikte çevresinde yeterli miktarda sağlam dokunun alınması önemlidir. Tümör ile birlikte ne kadar sağlam doku alınırsa aynı yerde kanser tekrarlama riski o kadar azalmaktadır. Ancak, kanserin türü, ailede kanser yatkınlığı gibi bazı özel durumlarda koruyucu cerrahi yapılmayabilir.

Meme Cerrahisi’nde koruyucu tedavi yapılamadığı durumlarda memenin tümü alınır. Meme dokusu ile birlikte meme derisi ve meme başı da birlikte alınır. Sadece memenin tümünün alındığı durumlarda basit mastektomi, beraberinde koltukaltı lenf bezlerinin de alındığı durumlara radikal mastektomi denilir.

Memenin tümünün alınması ile meme koruyucu cerrahinin yapılmasının arasındaki en önemli fark, aynı memede meme kanserinin tekrar etme riskinin daha az olmasıdır.

Memede saptanan meme kanserinin koltuk altındaki lenf bezlerine gidip gitmemesine göre, tedavi düzenlenir. Bu nedenle koltuk altı lenf bezlerinin değerlendirilmesi çok önemlidir. mamografi, ultrason, MR  tanı yöntemleri ile koltuk altı lenf bezlerinde kanser hücreleri olup olmadığı belirlenir.

Eğer kanser gitmiş ise buradaki lenf bezlerinden vücuda yayılma olasılığı vardır. Bu nedenle koltuk altı lenf bezlerinde tutulma varsa, buradaki lenf bezleri mutlaka cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Bu ameliyatların dışında gerekli görülürse, plastik cerrahi ameliyatları ile memedeki kozmetik değişiklikler düzeltilebilir.

 


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: