Miyom Nedir? – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Miyom Nedir?

Miyom Nedir?

Miyom, rahimde görülen iyi huylu tümörlerdir. Genel olarak yuvarlak ve pembe renkte rahim bölgesinin her yerinde görülebilir. Yaş olarak 35 üzerindeki kadınların yüzde 20’sinde miyom görülebilir.

Miyomlar ergenlik döneminde ender görülür. Menopoz dönemindeki kadınlarda miyom görülme sıklığı oldukça azdır. Yaş ilerledikçe artan bir sıklıkla görülür. Halk arasında “ur” diye de tanımlanan miyomlar çok küçük olabilir ama şaşırtıcı büyüklüklere de ulaşabilir. (birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar) bir kadından diğerine değişebilir.

Rahimde miyom olmasına rağmen hamilelik de oluşabilir. Bu durumda, hamileliğin ilk 3 ayında miyom büyüyebilir ve daha sonra küçülebilir, değişmeyebilir veya büyümeye devam edebilir. Doğurganlık yaşlarında miyom tanısı konulmuş kadında menopoza girdiklerinde miyom nüvelerinde küçülme izlenebilir.

Kadınların çok büyük bir bölümü  miyomun varlığından haberdar olamayabilir. Bu tanı genelde  başka bir nedenle yapılan muayene ile ortaya çıkabilir. Belirtilere neden olan miyomlar yarattığı  şikayetler  rahim içinde miyomun bulundukları bölgeye, büyüklüğü ve sayısı ile doğru orantılıdır.

Rahim alınması ameliyatının en sık nedeni de yüzde 35 oranında miyomlardır.

Miyomlar bulundukları bölgeye bağlı olarak farklı şikayetlere neden olabilir. Kadınlarda birden fazla çeşit miyomun olması sık görülür ve hangi miyomun neye yol açtığını anlamak zorlaşabilir. Bu nedenle miyom çeşitlerini saptamak doğru tedaviyi ulaşmaya yardımcı olur. Miyomlar, ağır adet kanaması, düzensiz adet kanaması, basınç veya ağrı hissi, kabızlık, sık idrara çıkma ihtiyacı, sırt ağrısı, bacak ağrısı veya şişme, anemi gibi sorunlar yaratabilir. Daha ciddi vakalarda, miyomlar kısırlığa veya düşüğe neden olabilir.

Miyom yüzde 3 ile yüzde 7 oranında boyutu zamanla azalabilmektedir. Birçok kadın menopozda miyomlarının küçüldüğünü ve yaşadıkları sıkıntıların yok olduğunu fark eder. Menopoza yaklaşan kadınlar ameliyat olmamayı ve menopozdan sonra semptomlarının iyileşip iyileşmediğini beklemeyi tercih eder.

Miyom tedavisi, yaşanan semptomlara, boyutuna ve konumuna, yaşa ve doğurganlığı korumak isteyip istemediğinize bağlı olarak değişir.

Önceden, miyomlu kadınların uterusu ve yumurtalıkları çıkarılmaktaydı. Günümüzde ise cerrahi tedavi dışında ilaç tedavileri de vardır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: