Ortodonti (Tel Tedavisi) – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Ortodonti (Tel Tedavisi)

Ortodonti ( Tel Tedavisi )

İskeletsel ve dental anomalilerin tedavi edildiği diş hekimliğinin ana branşlarından biridir. Özellikle çapraşık dişler ve uyumsuz çene ilişkilerini düzenlemeye yönelik tedaviler uygulanır. Çocukluk döneminde izlenen parmak emme, dudak yeme gibi kötü alışkanlıkların önüne geçilmesi için veya bu alışkanlıkların yol açtığı bozuklukları gidermek için ortodontiye yönelinir.

Ortodontik tedavi ile diş dizilimini sağlamak her yaşta mümkündür ancak süt dişlenme döneminde veya geç olarak karışık dişlenme döneminin başında(7 yaş) tedaviye başlanması daha uygundur.

2 tür tedavi yöntemi mevcuttur:

Sabit Ortodontik Tedavi

Hastanın çıkaramayacağı sabit apareylerden oluşan tedavi yöntemidir. Bu tedavide dişlerin üzerine braketler yerleştirilir ve tellerle birbirine bağlanır. 1-1.5 aylık periyotlarda teller değiştirilir.

Haraketli Ortodontik Tedavi

Hastanın kullandığı apareyleri, takıp çıkarabileceği bir tedavidir. Genellikle 6-12 yaş arası bireylerde uygulanır. Bazı durumlarda sabit tedaviyle beraber uygulanabilir.

Ortodontik tedaviye başlanmadan doğru teşhis ve tedavi planını belirlemek önemlidir. Planlama yapıldıktan sonra ağız içindeki tüm çürüklerin ve diş eti hastalıklarının elimine edilmesi lazımdır. Tedavi başladıktan ve sonrasında da dikkat edilmesi gereken önemli hususlar şöyle sıralanabilir:

*Yemek sonrasında dişler hekiminizin belirtiği gibi fırçalanmalıdır.

*Diş araları, ara yüz fırçası veya diş ipleriyle her gün özenle temizlenmelidir.

*Tedavi boyunca hekimin belirlediği kontrol randevularına eksiksiz gidilmelidir.

*Apareylerin, kırılma veya çıkmasına sebep olabilecek yapışkan gıdalar (şeker, sakız) tüketilmemelidir.

*Sert yiyeceklerden (çerez, kızarmış ekmek gibi) mümkün olabildiğince uzak durulmalı, yiyecekler küçük lokmalar halinde yenmelidir. Ön dişlerle ısırma hareketi yapmaktan kaçınılmalı, içinde çekirdeği olan meyveler ise, çekirdekleri çıkartıldıktan sonra yenmelidir.

*Apareylere alışma süreci yaklaşık olarak 7-10 gündür. Bu süreç içerisinde dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet ve basit dişeti yaralanmalar görülebilir, bu durumlarda birey hekimine danışmalıdır.

*Tedavi bittikten sonra, pekiştirme tedavisi uygulanır. Dişlerin aldığı konumu koruyabilmesi için pekiştirme tedavisine mutlaka uyulmalıdır.

Yeni Nesil Şeffaf Plaklar

Geleneksel tedavide kullanılan diş telleri, paslanmaz çelikten üretilmektedir. Metal braketler, dişlerin üzerine pozisyonlandırılır ve braketlere bağlanan tellerle dişlere kuvvet verilir. Uygulanan kuvvetlerle dişler istenilen pozisyonlarına taşınır. Şeffaf plaklar ile diş telleri konsept olarak benzerdir fakat şeffaf plaklar metalden değil seramikten yapılmaktadır. Seramik saydamdır, bu yüzden ağızda çok daha az fark edilirler. Şeffaf plaklar, geleneksel diş tellerinden daha maliyetlidir ve daha hassastır. Her hastaya şeffaf plak tedavisi uygulanamayabilir. Büyük ölçüde görülen anomali ve ağır vakalarda uygulanması uygun değildir, durumu ortodontistin değerlendirip tedavi planını belirlemesi lazımdır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: