Polikistik Over Belirtileri Ve Tedavisi – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Polikistik Over Belirtileri Ve Tedavisi

Polikistik Over Belirtileri Ve Tedavisi

Doğurganlık yaşlarındaki kadınlarda görülen polikistik over sendromu  yaygın bir hastalıktır. Kadınların adet düzensizlikleri başlamışsa ve tüylenmede artış varsa bu belirtilere dikkat etmeleri gerekir.

Polikistik over  rahatsızlığı yaşayanlarda ilk adet düzensizliğinde tüylenme artar. Ergenlikte kilo almayla birlikte  sıkıntılar belirginleşir. Hastanın gördüğü adet sayısı azalır. Normal bir kadında adet  görme döngüsü 21-35 gündür. Polikistik Over Sendromu yaşayanlarda ise adet sıklığı 35 günden daha fazla olur ve genellikle yılda 9’dan az adet görürler. Hastaların bir kısmı uzun süre adet görmeyebilir.

Kadınlarda ilk adet görüldükten sonra 2-3 yıl içinde adet düzensizliği görülmesi normaldir. Buna tüylenme eşlik ediyorsa PKOS araştırmasına girişilmelidir. 20’ li yaşlarda da devam eden sivilce  ve erkek tipi saç dökülmesi de  hastalığın belirtisidir.

PKOS tanısı için adet görülmesinin ardından 2 -5. günler arasında  hormon incelemeleri ve yumurtalık ultrasonografisi yapılır.  Yumurtalık görüntülendiğinde çok sayıda küçük kist görülür, bununla beraber  PKOS’lu olguların bir kısmında  yumurtalıklar normal olabilir yani kist görülmeyebilir. Erkeklik hormonlarının ( androjenler) düzeyi  genellikle artmıştır, ancak bazı olgularda normal de olabilir. Adet düzensizliği yada yumurtalıklarda kist oluşumu  ve tüylenme yada androjenlerin artması PKOS tanısını koymak için yeterlidir.

PKOS gelişiminde genetik ve çevresel etkiler de incelenir. Obezite ve insülin direnci etkileşimi önemlidir. PKOS hastalarında fiziksel problemlerin yanında depresyon ve anksiyete duygu bozuklukları da yaşanabilir. PKOS’ lu olgularda  şeker hastalığı görülme sıklığı  normal kadınlara göre 4-6 kat fazladır.

Bu nedenle hastalarda şeker  yükleme testi yapılır.  Bununla beraber  kötü kolesterol düzeyi artabilir, iyi kolesterol düzeyi azalabilir.

Hastanın çocuk isteğine göre tedaviler farklılık gösterebilir. Bununla beraber yaşam tarzının değiştirilmesi önerilir. PKOS’lu hastaların yüzde 50’sinde fazla kilo dikkat çeker. Bu nedenle kilolu hastalarda tedavide birinci hedef kilo kaybıdır. Kilo kaybı sonucu insülin direnci azalacağı için erkeklik hormonları azalır. Kilo kaybı yumurtlamanın sağlıklı olmasını sağlar ve  gebelik olasılığını arttırır.  Bunun yanı sıra tüylenmenin ve sivilcenin düzelmesinde de yararlı olur.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: