Açık Kalp Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci – Central Hospital

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Açık kalp ameliyatı başarılı geçtiyse, hasta 24 saat sonra yoğun bakımdan normal odaya alınır. Hastanede ortalama bir hafta 10 gün arasında tedavisine devam edilen hasta; daha sonra evinde dinlenme ve bakımını gerçekleştirir.

Hasta ortalama 7 hafta sonunda ayağa kalkmaya başlar. Kısa süreli gezinmeler sadece temiz havada kısa yürüyüşler biçiminde olur.Hastanın bu aşamalarda baş dönmesi, iştahsızlık ve halsizlik hissedebilir. Hastanın bu süreçte kendisini yormadan hareketlerini yapması önerilir.

Ortalama 7 haftalık bu süreçte mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Hastanın sırt üstü yatması yana dönmemesi de önemlidir. Yana doğru dönülmeler göğüs kemiğinin açılmasına neden olabilir.  Hekimler bu açılmanın yaşanmaması için göğüs kemiği kaynayana kadar ayağa kalkarken ve öksürürken dahi sert hareketlerden kaçınılmasını ister.

Açık kalp ameliyatı sonrası önemli bir tedavi sürecidir.  Bu süreçte hastanın yaşam tarzında bazı değişiklikler yapması gerekir. Hasta ameliyata hazırlık ve sonrasında kötü alışkanlıklarından kurtulmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeli, bol bol dinlenmeli, stresten uzak durmalı, bol su tüketmeli, yürüyüş ve egzersiz yapmalıdır. Açık kalp ameliyatının hasta için en zorlu tarafı uzun süren iyileşme sürecidir.

Açık kalp ameliyatı sonrasında da en büyük tehlike enfeksiyondur. Bu nedenle iyileşme sürecinde sterilizasyona büyük önem verilir. Nefes alma egzersizleri uygulamak ve öksürmek hızlı şekilde iyileşmek için oldukça önemlidir. Öksürmenin iyileşme sürecindeki etkisi ise; akciğerlerde biriken balgamın atılması ve bu sayede enfeksiyon riskinin giderilmesidir.

İyileşme sürecinde psikolojik sorunlar da yaşanabilir.  Kaygı, depresyon gibi sorunların atlatılmasında gerekirse profesyonel destek alınabilir.  Bu sürede hasta yakınlarına da önemli görevler düşmektedir.

Ameliyat sonrasında önemli bir konu da bağışıklık sisteminin güçlü olmasıdır. Bu nedenle sakin bir yaşam sürülmesi sigara ve alkol gibi bağışıklık sistemini bozacak alışkanlıklardan uzak durulması  gerekir.