CIN Lezyonu Nedir? – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

CIN Lezyonu Nedir?

CIN Lezyonu Nedir?

 

CIN Nedir? Cervical İntraepitelyal Neoplazi Nedir?

Smear testinizde CIN çıktı nedir? CIN lezyonu rahim ağzı kanseri demek değildir. Ancak rahim ağzı kanserine neden olabilecek hücresel değişikliklerin başlangıcıdır. Smear testinde CIN çıktı ise mutlaka kolposkopi yapılmalıdır. Çünkü smear testinin güvenirliği %80 civarındadır. Colposkopi yapılarak rahim ağzı kanser ihtimalinin araştırması yapılmalıdır.

CIN lezyonları CIN1-CIN2-CIN3 şeklindedir.

CIN Lezyonlarının Nedeni Nedir?

HPV, Rahim ağzı kanserlerinde olduğu gibi CIN lezyonlarında etkendir. HPV cinsel yolla bulaşarak rahim ağzına yerleştikten sonra ilk 1 yıl içinde bağışıklık sistemi tarafından temizlenebilir. Temizlenmezse hücre içine yerleşerek kalıcı hale gelir. Hücre yapısını bozarak anormalliklere neden olur. CIN 1 olarak başlayan lezyon CIN 2 ye doğru ilerleyerek rahimağzı kanserine neden olur.

CIN 1 Nedir?

HPV virüsü ile birlikte Rahim ağzını örten epitelin 1/3 alt kısmında hücresel değişiklikler olması durumudur.

CIN 1 Kanser Midir?

Cın1 kanser değildir fakat Kanser olma ihtimali vardır ve oldukça düşüktür. Kanserin gelişmesi için 10 ile14 yıl kadar bir zamanı vardır.

CIN 1 İyileşir Mi?

Cin 1 geriye dönebilir. Bu durum için uygulanan medikal tedavilerin yanında koterizasyon (yakma) veya cryoterapi (dondurma) gibi tedavilerde uygulanabilir. Ancak Cin 1 ile birlikte HPV pozitifliği varsa mutlaka tedavi edilmeli ve HPV aşıları yapılmalıdır.

CIN 1 Nasıl Takıp Edilir?

Cin1 çıktı ise 6 ayda 1 smear testi bakılmalı hasta kontrol altında olmalıdır.

CIN 2 Nedir?

CIN2 Rahim ağzını örten epitelin 2/3 üst kısmında hücresel anormalliklerin olmasını ifade eder.

CIN 2 Kanser Midir?

CIN 2 ve CIN 3 tespit edildiğinde rahim ağzı kanserine dönüşme olasılığı oldukça yüksektir. Bu süre yaklaşık 1,5-3 yıldır. Bu yüzden CIN 2  ve 3 olgularına mutlaka tedavi yapılması gereklidir. Genellikle HPV 16-18 sorumludur.

CIN2 de Tedavi Nasıl Olmalıdır?

CIN  lezyonlarında tedavi aşamaşarının hastanın ileride gebelik düşünüp düşünmediğine göre planlanması önemlidir. Tedavi LEEP uygulamadı ya da KOTERİZASYON şeklindedir. Bu tedavilerden sonra da periyodik olarak yapılması planlanan smear testi ile takip edilmelidir.

CIN3 Nedir?

Cin3 rahim ağzı kanser öncüsü lezyonların en önemlisidir.Rahim ağzını örten epitelin tamamında hücresel anormallikler olmasıdır.(şiddetli displazi) kanserden önceki son duraktır.

CIN3 Ne Zaman Kansere Dönüşür?

Cin3 tespit edilen kadınların %30-35 i rahim ağzı kanserine yakalanır. Riskin ne kadar sürede olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Hastanın durumu, HPV tipi ve etkisine göre bu süre 1 ile 3 yıla kadar degişebilir.

CIN3 Nasıl Bulaşır?

Cin3 nedeni HPV dir ve cinsel yolla bulaşır.

CIN3 Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Cin3 tedavisi yaşa ve çocuk isteğine göre değişir. Genç yaşta ve çocuk isteyen hastalarda LEEP ya da KONİZASYON işlemi uygulanırken, ileri yaştaki hastalarda rahimin tamamıyla alınması uygun olur.

ASCUS Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yapılan smear testinde atopik olarak öngörülen ancak önemi belirlenemeyen hücreler bulunmasına ASCUS denir. ASCUS genel olarak enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkar. Enfeksiyon yapıldıktan 3 hafta sonra smear testi mutlaka tekrarlanmalıdır.

ASCUS beraberinde HPV  virüsüde bulunabilir. HPV DNA  testi mutlaka yapılmalı sonuca göre gerekirse colposkopi uygulanmalıdır ve periyodik olarak takibi gereklidir.

 

 


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: