Genital Siğiller Nedir? Kanser Yapar mı? Nasıl Tedavi Edilir? – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Genital Siğiller Nedir? Kanser Yapar mı? Nasıl Tedavi Edilir?

Genital Siğiller Nedir? Kanser Yapar mı? Nasıl Tedavi Edilir?

 

Genital Siğil Nedir?

Genital siğiller HUMAN PAPILLOMA VİRÜS  tip 6-11 in yol açtığı özellikle genital bölgede oluşan ciltten hafif kabarık bazen küçük nokta kadar bazen de karnabahar şeklinde büyüme gözlenen bazen cilt renginde bazen koyu renkte olabilen lezyonlardır.

Genital siğiller, cinsel yolla bulaşan ve sık görülen bir hastalık olarak kabul görür. Kesin tanı için lezyonun patolojik olarak incelenmesi önemlidir.

Genital Siğillerin Tedavisi Nasıl Olur?

Genital Siğillerin kalıcı tedavisi mümkündür. Siğiller lazerle yakılarak tedavi edilir. Eğer lezyon büyük ise cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Süreç içinde gebeliğin olması durumunda lazer işlemi uygulanmaz, cryoterapi olarak bilinen dondurma tedavisi uygulanır.

Genital Siğiller Tekrarlar Mı?

Genital siğillerin tekrarlamaması için özellikle immun sistemi destekleyici vitamin ya da antıoksidan serum tedavileri uygulanmalıdır.

Hasta sigara kullanıyorsa bırakmalıdır. HPV aşıları tamamlanmalıdır. HPV aşıları tamamlanana kadar cinsel ilişkide korunmak önemlidir ve ilişki prezervatifle olmalıdır.

Genital Siğiller Kanser Yapar Mı?

Genital Siğiller düşük onkojenik, özellikle HPV 6-11 ile alakalıdır. Bunlar kanser yapma riski taşıyan HPV tipleri olabilir bu olası riskleri belirlemek için mutlaka rahim ağzından HPV smear testi alınmalıdır.

Genital Siğillerin Tedavisini Hangi Bölüm Yapar?

Genital Siğillerin tedavisini kesinlikle kadın hastalıkları ve doğum uzman doktoru yapmalıdır. Her hastada kanser riski olup olmadığını anlamak için mutlaka smear ve HPV testi yapılmalıdır.

Genital Siğillerden Nasıl Korunurum?

Genital siğillerden ancak HPV aşısı ile korunabilirsiniz. Bu aşılardan her ikisi de GARDASİL 4 ve 9 sizi genital siğillere karşı korur. Aşı 9-26 yaş arası erkeklerde ve 9-45 yaş arası kadınlarda 3 doz şeklinde yapılmaktadır.

Siğiller Yakıldıktan Sonra Ne Zaman İyileşir?

Siğil yakma işlemi sonrasında bölgenin enfekte olmaması ve iz kalmaması için doktor tarafından kremler verilir. Genellikle ortalama 10 gün içerisinde iyileşir.

 

 

Hpv Bulaştıktan Ne Kadar Sonra Siğil Çıkar?

Genital siğil yapan HPV tipleri için inkubasyon süresi uzun olabilir. HPV bulaştıktan sonra genital siğil birkaç ay ya da birkaç yıl sonra tekrar bulaşabilir. Bu süre içerisinde kişi taşıyıcıdır ve cinsel yolla bulaştırabilir.

Genital Siğiller Nasıl Bulaşır?

Genital siğiller cinsel yolla bulaşmaktadır. Kondomun örtmediği bölgedeki deri ile HPV ile enfekte derinin temasıyla karşı tarafa bulaşabilir. Genital siğiller ve HPV için taşıyıcılık söz konusu olabilir.

Genital siğiller, Havludan, hamamdan veya sir ağda yapan salonlardan bulaşması nadir görülür.

Genital Siğillerin Hamilelikte Önemi Nedir?

Genital siğiller hamilelerde immun sistemin düşmesi sonucunda sık gözlemlenir. Hamilelikte tedavi cryoterapi dondurma tedavisi şeklinde olmalıdır. Mutlaka lokal anestezi ile işlem uygulanmalıdır.

Genital siğil, bebeğin ağız bölgesinde papıllom ve ses tellerinde sıkıntı oluşturabilir ve solunum problemine neden olabilir. Hamilelerde eğer genital bölgede siğil varsa sezeryan tercih edilmelidir.

Genital Siğiller Tedavi Edilmez İse Ne Olur?

Siğiller iyi huylu olsa da eğer tedavi edilmezlerse büyüyebilir. Genital bölgenin tamamını kaplayacak derece de yaygınlaşabilir. O zaman tedavi ancak o bölgenin çıkarılması operasyon şeklinde olmaktadır.

Genital Siğil Olan Biri Cinsel İlişkiye Girebilir Mi?

Genital bölgede siğiller tamamıyla yok olana kadar cinsel ilişkide bulunmaması önemlidir.

 

 


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: