EMG- EEG – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

EMG- EEG

Tıp biliminde elektromiyografi olarak yapılan incelemenin kısa adı EMG olarak tanımlanır. Sinir ve kasların elektriksel potansiyeli bu yöntemle incelenir. Bu nörolojik tetkik yöntemi ile hastanın durumu değerlendirilir. Burada sinirlerin iletim hızları, latansları ( durgunluk ve gecikme ) ve elde edilen dalgaların amplitüdlerine ( Oynama genişliği ile kan basıncında basınçlar arasındaki farka ) ve Dolgunluk (nabız)a bakılır.

EMG Nedir?

EMG ile iki aşamalı inceleme yapılır. Kas ve sinirler incelenir. Bu bölümde; iletim çalışmasında sinirlerin ne kadar hızla iletim yaptığı hesaplanır. Kasların üzerine yerleştirilen elektrot ile sinire çok hafif bir uyarıda elektriksel uyarıda bulunulur ve hastaya olumsuz bir etkisi yoktur.Sonraki aşamada ise çok ince özel olarak yapılmış, sadece bir hastaya kullanılıp atılan iğneler ile kaslara girilir ve bu kasların aktivitesine bakılır. Bu bölümde elektrik uyarımı yoktur.

EMG Ne Zaman Yapılır?

EMG herhangi bir kaza sonucu olan sinir yaralanmaları, sinir sıkışmalarında kullanılır. Çocuk felci gibi omurilik hastalıkları ve boyun ve bel fıtıklarının teşhisinde de kullanılmaktadır. Sinir fonksiyonlarının şeker hastalığı gibi nedenlerle bozulması sonrasında da bu yöntemle araştırma yapılır. Yüz felci, kas ve sinir-kas kavşağı hastalıklarının teşhisi, kas erimeleriyle görülen omurilik hastalıklarının teşhisi de EMG ile mümkündür.

EEG Nedir?

EEG ile beyinde yaşanan elektriksel faaliyetler incelenir. Beyinde elektriksel aktivite sonrasında yaşanan tüm hastalıklar EEG ile tanımlanır. Ayrıca, birçok beyin hastalığı için çok önemli ek araştırma yöntemidir. Örneğin; halk arasında sara olarak adlandırılan epilepsi hastalığında EEG’nin amacı tanının desteklenmesi, sınıflanması, fokal beyin lezyonunun araştırılması ve bu yolla epilepsi hastalarının izlenmesidir. EEG çekimi normal yani uyanıklık olarak tanımlanır. EEG işlem süresi yaklaşık 20-30 dakika arasındadır.

Uyku-uyanıklık EEG çekimi ise 20 dakika süreyle uyanık ve 40-60 dakika sürede ise uyku halinde yapılır. Çocuklarda özellikle uyku-uyanıklık EEG çekimi istenir. EEG tamamen ağrısız ve zararsız bir inceleme yöntemidir.

UYKU EEG’si çekilecek hastaların genelde bir önceki gece uykusuz kalması tercih edilir. Bu hastanın çekim sırasında derin uykuya geçmesini amaçlayan bir istektir

 

 


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: