Gebe Kalmada Neden Zorlanıyorum? – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Gebe Kalmada Neden Zorlanıyorum?

Gebe Kalmada Neden Zorlanıyorum?

Çocuk sahibi olmak evli çiftlerin büyük bölümü tarafından istenir. Bu istem zaman zaman bazı nedenlerle gerçekleşmeyebilir. Hamile kalmayı zorlaştıran bazı nedenler vardır. Düzenli olarak cinsel ilişki kurulmasına rağmen bir yıl sonunda gebe kalınamaması durumuna tıpta infertilite yani kısırlık adı verilir.

Hamileliğin önündeki bu engelde; kadınlarda görülen kısırlık oranı yüzde 30 ila 35 oranındadır. Yüzde 20 ila 25’inde ise erkeğe bağlı nedenlerle birlikte görülüyor.  En yüksek görülen beş sebep ise şöyle açıklanabilir:

Polikistik Over Sendromu (PKOS)

Kadına ait kısırlık sebepleri arasında yumurtlama bozuklukları ilk sırada yer alıyor. Yumurtlama bozukluklarına yol açan sebepler arasında ise polikistik over sendromu başı çekiyor. PKOS, kadında seyrek veya hiç yumurtlama olmamasının yanı sıra farklı hormonal dengesizliklerin izlendiği, buna bağlı olarak gebe kalamama, vücutta kıllanma, sivilcelenme, adet olamama gibi sorunların da ortaya çıktığı karmaşık  tabloya neden oluyor. Basit tedavilerle düzenli yumurtlama sağlanamayan, sağlansa bile gebe kalamayan hastalarda tüp bebek tedavisi uygulanabiliyor.

Yumurtalık Rezervi Sorunu

Bir başka sorun ise yumurtalıkların barındırdığı yumurta sayısıdır.

Yumurtalık rezervi adı verilen bu durumda mevcut yumurtalar ne kadar fazlaysa o kadının yumurtalık rezervi o kadar iyi kabul edilir. 30 yaşından sonra yumurtalık rezervi hızlı azalmaktadır.

Yaş ilerledikçe tek sorun yumurta sayısının azalması değildir. Daha önemli iyi kalitede yumurta kalmamasıdır. Buna bağlı olarak atılan herhangi bir yumurtanın döllenebilme, döllendikten sonra iyi embriyo olabilme şansı azalmakta ve bu da kadının gebe kalabilme şansını zorlamaktadır.

Endometriozis Hastalığı

Normalde sadece rahim içerisinde bulunması gereken rahim iç dokusunun vücutta farklı yerlerde bulunmasına endometriozis hastalığı denir.

Endometriozis bütün kadınların yaklaşık yüzde 20’sinde, gebe kalamayan kadınların ise yüzde 50-70’inde farklı derecelerde görülebiliyor. Diğer bir ifadeyle endometriozis kadınlarda kısırlığa yol açan en önemli hastalıklardan biri. Normal pozisyonunda olmayan bu rahim içi dokusu, karın içerisinde karın zarı ve tüplerde yer aldığı zaman dokuların yapısını bozabiliyor. Karın içerisinde yapışıklık ve rahim kanallarında tıkanmalara sebep olabiliyor.

Tüplerdeki Tıkanıklıklar

Rahim kanalları, spermin yumurtaya ulaşması ve döllenen yumurtanın rahim içerisine tekrar geri dönebilmesi sürecinde önemli  bir rolü bulunuyor.

Tüpleri açık ama iyi fonksiyon göstermeyen kadınlarda tüplerde sıvı toplanması, gerek doğal yollardan oluşan embriyoların gerekse tüp bebek yöntemi ile rahim içerisine yerleştirilen embriyoların rahme tutunma şansını yarı yarıya azaltabiliyor. Sonuç olarak, tüplerin açık veya kapalı olmasının yanında sağlıklı olması da büyük önem taşıyor.

Rahim Yapısı Sorunları

Kadınlarda rahimin sağlıklı olması çok önemlidir. Yumurta, sperm ve birleşimiyle oluşan embriyo ne kadar kaliteli olursa rahim iç dokusu sağlıklı değilse gebeliğin oluşması, oluşsa bile sağlıklı devam etmesi mümkün olmayabilir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: