Normal(Vajinal)Doğum – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Normal(Vajinal)Doğum

Normal(Vajinal)Doğum

Anneliğe yaklaşan hamile adayının mutla anları yakalamasına saatler kala yapılacak vajinal doğum, yüzyıllardır bilinir ve  doğumun doğal halidir. Tıp literatüründe; vajinal yoldan annenin kendiliğinden oluşan ağrılarıyla bebeğin doğması olarak tanımlanır. Vajinal (normal doğum) üç aşamalıdır.

Birinci evrede açılma yaşanır. Sonraki evrede ise bebeğin çıkışı yaşanır ve ardından  plesanta olarak adlandırılan bebeğin eşi çıkar.

Anne adayının doğum sancıları düzenli olarak 2 ile 5 dakikada bir olur. Kasılmaların şiddeti gittikçe artan, yaklaşık 1 dakika süren sancılardır. Bu sancıların ardından rahim ağzında  yumuşama ve açılma olur.

Doğumun başlangıcından rahim ağzının  3 santim açılana kadar geçen sürenin ardından aktif doğum aşaması yaşanır.  (7 cm açılana kadar geçen süre.) Geçiş Dönemi ise rahim ağzının ( Serviks ) 10 santime ulaşması aşamasıdır.

Kasılmalar başlangıçta hafiftir. Kasılmalar belde başlayıp, adet ağrısı gibi olur ve kasıkta basınç ve gerilme olur. Eğer kasılmalar daha sık olursa, düzenli hale gelirse, daha uzun sürerse, su gelirse aktif doğum safhası başladığı için hastaneye gitme zamanı gelmiştir.

Hastaneye gitme sürecinde nefes alma ve gevşeme egzersizlerine başlamalısınız. Bu dönem 3 ile 5 saat sürebilir. Kasılmalar uzun, kuvvetli, sık ve üst üste olabilir. Anne adaylarının zorlanacağı bir süreç gelişebilir. Zor bir aşamadır ama süresi kısa olur. Sıcak basması, bulantı, kusma ve gaz çıkarma yaşanabilir. Rahim ağzı tamamen açıldıktan sonra bebek çıkana kadar olan evredir.Yani bebeğin çıkıma itildiği ve doğduğu evredir. Bu zamana kadar vücudunuz sizin için bütün işi tamamlamıştır. Bu safhada sizin ıkınma zamanınız gelmiştir. Yaklaşık 20 dakika ile 2 saat aralığındaki bu dönemde kasılmalar 3-5 dakika aralıklarla olur. Bu aşamada bebeğin başı görülür. Hekiminiz  size zamanı geldiğini söylediğinde bebeği ıkınarak dışarı doğru itmeniz gerekir. Yani; derin nefes alıp tutarsınız. Ardından çene göğse dayanır, eller destek noktasından tutulup bebek bütün güçle dışarıya itilir. Kasılma aralarında kendinizi rahat bırakıp bir sonraki ıkınma için  güç toplamalısınız.  Bu süreç doktorunuzun da yardımıyla çocuğunuzun dünyaya gelmesiyle sonuçlanacaktır.

Bebek doğduktan sonra da küçük kasılmalar yaşanabilir. Plasenta rahimden ayrılınca hafif masaj yaparak ve kordondan nazikçe çekerek plasenta alınır. Artık doğum sona ermiştir. Doktorunuz, vajinal bölgenizin herhangi bir dikişe veya onarıma ihtiyacı olup olmadığını kontrol edecektir.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: