HPV (Genital Siğil) – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

HPV (Genital Siğil)

HPV (Genital Siğil)

İngilizce’de Human Papilloma Virüs olarak tanımlanan HPV genital bölgede ortaya çıkan siğildir. Hem erkek hem de kadınları etkiler. Ancak kadınlar, erkeklere oranla bu hastalıktan daha çok etkilenir.

HPV’nin yaklaşık 130 farklı tipi tespit edilmiştir. Bu tiplerin bazıları düşük risk taşısa da bazıları yüksek risklidir.

Toplumda kadınların en çok uyarıldığı tehlikeli türü Serviks,  vulva ve anüs kanserine yol açmaktadır. Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV, genital bölgede kaşınma ve ağrı yapar.

Genital siğil, yüksek ve düşük riskli olarak tanımlanır.Düşük riskliler kansere yol açmaz. Bu tiplere nonkarsinojenik HPV denilir. Yüksek riskli tiplerin ise Serviks, Vulva ve Rahim kanserlerine yol açtığı görülmüştür. Kanser riski taşıyan bu HPV tipine ise karsinojenik adı verilir.

Bir de gözle görünmeyen belirti vermeyen siğiller vardır. Çok küçüktür ve deri rengindedir. Vulva kanserine neden olan siğil tipi  kaşıntı ve hafif ağrıyla belirti verir. Bazı büyük, iri ve nodül şeklindeki siğiller, bağışıklık sisteminin baskılanması sorunu yaşayanlarda ve şeker hastalarında görülebilir.Kadınlarda, cinsel ilişki veya gebelik durumunda kanama görülebilir.

Virüs 14-27 yaş arasında yüzde 50 oranında görülür. Kadın hastalarda  18-25 yaşlarında, erkek hastalarda ise 23-30 yaşları sık görülür. İleri yaşlarda nadiren ortaya çıkan HPV, 50 yaş üstü kadınlarda da görülebilmektedir. 70 yaş ve üstü kişilerde ise HPV nadiren görülür.

HPV genital bölgede, farklı yerlerde görülebilir. Erkeklerde; penis ve çevresinde anüs ve makat kısmında, testislerde ve kasıklarda görülmektedir. Kadınlarda vajina içinde ve dışında, rahim ağzında anüs ve makat kısmında görülebilir. Bu virüs oral, vajinal ve anal ilişki yoluyla bulaşır. Çiftler arasında bulaşma oranı ortalama yüzde 55-60 arasıdır.

Erken yaşta cinsel ilişki, farklı partnerlerle birlikte olmak, korunma olmadan cinsel ilişki HPV’nin bulaşmasını kolaylaştırır.

Bazen deri teması ile bulaşabilir. HPV taşıyan hasta ile cinsel ilişki olmadan kurulan ten temasıyla da siğilin bulaştığı görülmüştür. Ortak kullanılan tuvalet, hamamlar da bulaşa sebep olabilir.

Düşük risk taşıyan genital siğiller kremlerle tedavi edilebilir. Siğiller  lokal anestezi uygulanarak hasarlı dokuyu yakmak ve kesip birleştirmek için şeklinde de çözüme kavuşturulur. Bazı siğiller ise lazer ile tedavi edilir.  Gözle görülür, büyük siğillerde ise cerrahi müdahale yapılır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: