Öksürük Kalp Krizini Önler Mi? – Central Hospital

Öksürük Kalp Krizini Önler Mi?

Halk arasında öksürüğün kalp krizini önlediği yaygın bir söylem olarak yer alır. Kalp krizi geçiren bireyi öksürmeye zorlamak yarardan çok zarar olabilecek bir duruma sebep olabilir.

Uzmanlar, nadir de olsa öksürürken göğüs boşluğu içinde artan basıncın beyne giden kanın bir-iki saniye süreyle artırmasında etkili olabileceğini söylemektedir. Hastada ritim bozukluğu varsa öksürmek düşük olasılıkla ritmi düzeltebilir. Ancak öksürmek daha çok olumsuzluk yaratabilen bir durumdur.

Öksürmek efor gerektiren bir çabadır. Kalp krizinde kişinin kalp yükünü azaltmak gerekir. Öksürme çabası kişide hayati sonuçlara neden olabilir.

Uzmanlar muhtemel bir kriz öncesinde göğsünde ağrı hisseden bir kişinin öksürmesini istemez. Kalp krizi şüphesi taşıyan kişinin en kısa sürede donanımlı bir hastaneye gitmesi gerekir. Hastaneye ulaşma süresi uzadıkça riskte artar. Her 30 dakikalık gecikme ölüm riskini yüzde 8 oranında arttırmaktadır.

Kesinlikle öksürmeyin, kriz sizi hareket halinde yakalarsa öksürmeye çalışmadan hemen olduğunuz yerde yarı oturur duruma geçmeniz ve acil çağrıyla yardım isteminiz çok daha doğru olacaktır.

Hekim kontrolünde olmak kaydıyla kalp krizi geçiren veya kalp ritim bozukluğu, durması söz konusu olursa öksürme atakları denenebilir. Doktor gözetiminde ve yoğun bakımda izlenen hastaya uygulanabilir.