Tansiyon Çeşitleri – Central Hospital
0232 341 67 67
E-Randevu E-Sonuç

Tansiyon Çeşitleri

Tansiyon Çeşitleri

Düşük Tansiyon (Hipotansiyon)

Kan basıncının normal olmayan biçimde düşmesi veya halk arasında bilinen tabiriyle tansiyon düşüklüğü, tıp dilinde hipotansiyon olarak bilinmektedir.

Büyük tansiyonun 90mm Hg, küçük tansiyonun 60mm Hg değerinin altında olması neticesinde oluşur. Çoğu zaman kişilerde herhangi bir belirtiye neden olmaz ve tedavi gerektirmez. Fakat ani biçimde tansiyonun düşmesi, hafif veya çok şiddetli belirtilere yol açabilir. Aşırı terleme, dehidrasyon, ishal, yetersiz beslenme, alerjik olarak görülen reaksiyonlar, yoğun stres, gebelik, hormonal dengesizlik, bazı kalp ve damar hastalıkları, anemi, kan kaybı gibi bir takım nedenlerin yanında bazı ilaçların kullanımına da bağlı olarak hipotansiyon oluşabilir. 3 farklı biçimde görülür:

Ortosstatik hipertansiyon- bütün yaş grupların görülebilmektedir. Genellikle zayıf ve sağlıksız yaşlarıla etkiler. Bu durum, otururken bir anda ayağa kalkmak gibi vücut pozisyonları değişikliğinde oluşmaktadır. Kişinin başının dönmesine, gözlerinin kararmasına yol açmaktadır. Birkaç saniye süren bu durum bazı sağlık problemlerinin habercisi niteliğinde olabilir.

Sinirsel Aracılı Hipotansiyon- çok ve gençlerde daha sık görülmektedir. Kişi uzun süre ayakta durduğu süreye bağlı olarak gelişir. Baş dönmesi ve baygınlık gibi belirtilere yol açar.

Şoka bağlı hipotansiyon- travmalar, yakın, zehirlenme, ani oluşan kan kaybı gibi durumlarda kişinin şoka girer ve şoka bağlı hipotansiyon bu durumda oluşur ve kişinin hayatını tehdit edebilecek düzeyde olabilir, acil tıbbi yardım gerekir.

Tansiyon Düşüklüğü (Hipotansiyon) Belirtileri

Sürekli olarak ciddi bir belirti vermese de bazı durumlarda bulantı, baş dönmesi, kusma, ishal, nefes darlığı, aşırı terleme, depresyon, vücut ısısının düşmesi, bayılma gibi belirtilere yol açmaktadır. Bu belirtilerin görülmesi durumunda uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir.

Tansiyon Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?

Yetersiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak gelişen folik asit ve B12 vitamin eksikliği, diyabet, kalp hastalıkları, iç kanama, dehidrasyon, aşırı kan kaybı, ilaç kullanımı neden olmaktadır.

Tuzlu ayran, havuç suyu, zeytin, üzüm, zencefil, fesleğen ve su tüketiminin artırılması iyi gelmektedir.

 

 


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *


İletişim Bilgileri

Adres:  Fuat Edip Baksi, Smyrna Meydanı 1644 Sk. No:2/2  Bayraklı/İzmir

İrtibat: +90 232 341 67 67

Ulaşım Bilgileri

Otobüs Hatları: 102, 330, 502, 543, HAVAŞ-ŞEHİR MERKEZİ
Karşıyaka otogar dolmuş hattı geçmektedir. İZBAN bayraklı durağına beş dakika mesafededir.

Acil İletişim

7/24 arayabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-RandevuE-Randevu


Randevu

7/24 Randevu Alabilirsiniz.
+90 232 341 67 67

E-SonuçE-Sonuç


Takip edin

Haberdar olmak için takip edin



TurkishEnglishGermanRussian
error: